SuperMarketGuru.gr

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι με κακάο

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι με κακάο

Μια φορά κι έναν καιρό…

Φέτος αποφάσισα να νηστέψω και τα παιδιά μου. Είναι που θεωρώ πως έχουν μεγαλώσει αρκετά για να καταλαβαίνουν τι σημαίνει η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας, να τηρήσουν και αυτή την παράδοση και να δοκιμάσουν κάποιες γεύσεις που σε άλλη περίπτωση, απλά θα απέρριπταν με την άνεση του “φτιάξε μου κάτι άλλο”.

Η αλήθεια είναι πως λίγη γκρίνια την είχα. Ιδιαίτερα από τον Μήτσο.
– «Και τι θα τρώω εγώ;»
Η κόρη μου (άλλο παιδί….κορίτσι βλέπεις) είναι πιο συνεργάσιμη.
Όχι, όχι, δεν θέλω να πω κάτι για τ’ αγόρια, αλλά ειδικά ο Μήτσος, μικρότερος άκουγε και στο… Μεταξάς, καθώς ήταν με ένα διαρκές ΟΧΙ στα χείλη.

Τέλος πάντων, του υποσχέθηκα πως δεν θα καταλάβει καν πως κάνει νηστεία και πως θα φροντίσω εγώ να μην του λείψει τίποτα. Κι όταν λέμε τίποτα, για τον Μήτσο εννοούμε… τίποτα σε γλυκό!!!
Όπως π.χ το κέικ σοκολάτας!!!

Άνοιξα λοιπόν το ντουλάπι κι αντίκρισα το βαζάκι με το ταχίνι με κακάο. Η αλήθεια είναι πως το βαζάκι βρισκόταν μέρες εκεί… ανέπαφο!
Ήταν, βλέπεις κι εκείνος μπροστά όταν επέστρεψα από το σούπερ μάρκετ και τακτοποιούσα τα πράγματα. Αρχίσαμε την γκρίνια…
«γιατί ταχίνι κι όχι πραλίνα…» και τα λοιπά, και τα λοιπά!!!

– «Ήρθε η ώρα σου!», μουρμούρισα στο βαζάκι κι έκανα τον σταυρό μου.

Τώρα τι να σου πω!!!
Ότι όση ώρα ψηνόταν το κέικ, το σπίτι μοσχοβολούσε όπως το ζαχαροπλαστείο την ώρα που ψήνουν τα παντεσπάνια;!!!
Θα στο πω!
Έχω ψήσει κέικ και κέικ, τέτοια μυρωδιά δεν είχα ξαναμυρίσει σπίτι μας.
Και η διαδικασία; Πανεύκολη! Και τα υλικά; Ελάχιστα!
Και το κέικ; Εξαφανίστηκε!!!
Για αυτό σου λέω,  μέρες που ‘ναι, κάνε μια δοκιμή και θα με θυμηθείς.

Τα συστατικά της επιτυχίας:

  • 1 κούπα ταχίνι με κακάο
  • 1 κούπα ζάχαρη (βάλε περισσότερη αν το θες πιο γλυκό)
  • 1 ½ κούπα χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 2 ½ – 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • ½ φακελάκι baking powder

Από την θεωρία στην πράξη…

Σε ένα μπολ προσθέτεις το ταχίνι με κακάο με την ζάχαρη και χτυπάς για 2′ περίπου ν’ αφρατέψουν.

Στην συνέχεια προσθέτεις το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και την κανέλα. Συνεχίζεις για λίγο ακόμη το ανακάτεμα και σταματάς το μίξερ.
Προσθέτεις εναλλάξ και σιγά-σιγά το αλεύρι με το baking powder κι ανακατεύεις απαλά με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αυτό ήταν!

Ρίχνεις το μείγμα του κέικ σε μια καλά βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170˚ για 25 – 30′ περίπου ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα, να βγαίνει καθαρή.

Μόλις είναι έτοιμο το αφήνεις να ξεκουραστεί για 5′ και στη συνέχεια το βγάζεις από την φόρμα και το τοποθετείς σε μια σχαρίτσα για να κρυώσει.
Το πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και το σερβίρεις.

Την άλλη μέρα, ξαναφτιάχνεις το ίδιο!

Με αγάπη,
MamaTsita


Content & photo source:
mamatsita

Μοιραστείτε το άρθρο:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest