SuperMarketGuru.gr

Αλάτι: σημερινός εχθρός ή όχι;

Αλάτι: σημερινός εχθρός ή όχι;

Πολυσυζητημένο θέμα από ιατρούς και ειδικούς αποτελεί το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο (NaCl), όπως ονομάζεται επιστημονικά.  Πολλά έχουμε ακούσει αλλά λίγα έχουμε συγκρατήσει και  κατανοήσει. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να ξεθολώσουμε την εικόνα που έχουμε και να συγκρατήσουμε τις πληροφορίες που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Τι είναι τελικά το αλάτι;

Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό τροφίμων καθώς και ως ενισχυτικό γεύσης. Δεδομένα από μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση άλατος στην Ευρώπη είναι περίπου 12 γρ. την ημέρα, την ώρα που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (W.H.O.) συνιστά να μην υπερβαίνουμε τα 5 γρ. ημερησίως.

Είναι ωφέλιμο;

Το αλάτι, όταν αυτό δεν υπερβαίνει τα ημερήσια όρια, είναι αρκετά σημαντικό για τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Το αλάτι, ή όπως το λέμε οι ειδικοί χλωριούχο νάτριο μαζί με το κάλιο αποτελούν σημαντικούς ηλεκτρολύτες και βοηθούν μεταξύ άλλων στην ισορροπία υγρών του οργανισμού.
  • Επίσης το νάτριο βοηθά την μεταφορά θρεπτικών συστατικών από το εξωκυττάριο υγρό στο εσωτερικό των κυττάρων μας όπου και χρησιμοποιούνται.

Όταν όμως υπερκαταναλώνεται έχει φανεί από έρευνες πως επιβαρύνει τον οργανισμό μας και είναι παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες όπως: υπέρταση, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, πέτρες στο νεφρό και νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνος του στομάχου, οστεοπόρωση, άσθμα. Αξίζει στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε πως το αλάτι δεν αποδίδει θερμίδες και συνεπώς δεν παχαίνει, όμως προκαλεί κατακρατήσεις υγρών, και γι’ αυτό το λόγο μας «βαραίνει»

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν π. και ίσως εκεί μπορούμε να πούμε πως εντοπίζουμε το λάθος και την αιτία που οι έρευνες δείχνουν την τόση μεγάλη απόκλιση που έχουμε μεταξύ την συνιστώμενης και της πραγματικής κατανάλωσης. Για να καταλάβουμε καλυτερα τα «όρια» αρκεί να σκεφτούμε πως ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού αλάτι αρκεί για να φτάσουμε τα 5 γρ άλατος. Αμέσως αμέσως καταλαβαίνουμε πόσο εύκολα μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια και να μετατρέψουμε το αλάτι σε «εχθρό» της υγείας μας.

Αν κάποιος δεν χρησιμοποιεί καθόλου επιτραπέζιο αλάτι, βρίσκεται «σίγουρα εντός ορίων»;

Η απάντηση δυστυχώς είναι όχι! Όπως αναφέραμε και στην αρχή το αλάτι χρησιμοποιείται ως συντηρητικό και ως ενισχυτικό γεύσης. Οι βιομηχανίες τροφίμων προκειμένου να κάνουν τα προϊόντα τους ελκυστικότερα και «εθιστικότερα», προσθέτουν αρκετό αλάτι. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις Η.Π.Α. εκτιμάται ότι το 75-80% του αλατιού καταναλώνεται μέσω των τροφίμων του εμπορίου. Έτσι, μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για «κρυμμένο» αλάτι σε διάφορα τρόφιμα που καθημερινά καταναλώνουμε. Μερικά από τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (περισσότερο από 1,5 γρ. αλάτι ανά 100 γρ. προϊόντος) είναι το ψωμί, και ειδικότερα τα διάφορα «νόστιμα» μικρά ψωμάκι που κυκλοφορούν, τα δημητριακά πρωινού, οι διάφορες έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά, οι έτοιμες σούπες, τα έτοιμα σάντουιτς, διάφορα καρυκεύματα, όπως κέτσαπ, μουστάρδα και φυσικά τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Συμπέρασμα

Διαβάζουμε πάντα την ετικέτα τροφίμων πριν καταλανώσουμε/αγοράσουμε ένα προϊόν.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Food Standard’s Agency (F.S.A.) τρόφιμα με περισσότερο από 1,5 γραμμάριο αλάτι (Nacl) (ή 0,5 γρ. Να) στα 100 γραμμάρια προϊόντος είναι τρόφιμά υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, ενώ οτιδήποτε κάτω από 0,3 NaCl (ή 0.1 γρ.) θεωρείται χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

Τip: Πάντα να κρίνετε ένα τρόφιμο από την ανάλυση ανά 100 γραμμάρια και όχι ανά μερίδα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να συγκρίνετε αντικειμενικά διαφορετικά τρόφιμα μεταξύ τους.  Επίσης να ξέρετε πως η μερίδα που αναγράφεται στην συσκευασία μπορεί να είναι τελείως διαφορετική με αυτή μου βάζετε εσείς.

Πώς μπορώ να μειώσω την κατανάλωση αλατιού και να βρίσκομαι εντός των επιθυμητών ορίων;

  • Χρησιμοποιείστε ό,τι μπαχαρικά έχετε στο ντουλάπι σας. Έτσι θα δώσετε ικανοποιητική γεύση στο φαγητό σας γλιτώνοντας το περιττό αλάτι.
  • Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά, που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
  • Συνδυάστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι με τρόφιμα «ανάλατα».
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε την αλατιέρα.
  • Κοιτάτε πάντα τις ετικέτες τροφίμων και σύμφωνα με τα παραπάνω επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και αποφεύγετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα.

Στο άρθρο συνεργάστηκε η φοιτήτρια διαιτολογίας Βαρβάρα Ευαγγέλου.

Μοιραστείτε το άρθρο:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest