SuperMarketGuru.gr

Η ορολογία στις ετικέτες των τροφίμων με απλά λόγια

Η ορολογία στις ετικέτες των τροφίμων με απλά λόγια

Ο τρόπος που αποτυπώνονται οι διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες τροφίμων, είναι πολύ σημαντικός για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν από τον καταναλωτή. Δεν είναι λίγες οι φορές που η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί ισχυρισμούς προκειμένου να σας παροτρύνει να προτιμήσετε ένα προϊόν. Όμως για να καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε σωστά την πληροφορία που έμμεσα σας προσφέρει ένας διατροφικός ισχυρισμός, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να τον αποκωδικοποιήσετε.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Τι είναι ένας ισχυρισμός διατροφής;

Ένας «ισχυρισμός διατροφής» αναφέρεται στις ιδιαίτερες ευεργετικές θρεπτικές ιδιότητες ενός τροφίμου, λόγω της ενέργειας ή της θρεπτικής ή άλλης ουσίας που περιέχεται σε αυξημένο ή μειωμένο ποσοστό ή δεν περιέχεται σε αυτό, π.χ. «χαμηλά λιπαρά», «χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι» κ.λπ. Από τη στιγμή που διατυπώνεται ένας ισχυρισμός διατροφής στη συσκευασία ενός προϊόντος, η διατροφική επισήμανση, δηλαδή η αναγραφή του συστατικού στη διατροφική ετικέτα, είναι υποχρεωτική.

Αποκωδικοποιώντας τους διατροφικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία 1924/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακρίνονται οι παρακάτω έννοιες:

«Χαμηλό σε κορεσμένο λίπος»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε κορεσμένο λίπος, και κάθε άλλος παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία για το καταναλωτή, μπορεί να αναγραφεί στη συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το ποσό των κορεσμένων λιπαρών οξέων και των τρανς λιπαρών οξέων στο προϊόν δεν υπερβαίνει τα 1,5 γρ. ανά 100 γρ. για τα στερεά ή τα 0,75 γρ. ανά 100 ml για τα υγρά προϊόντα, καθώς και στην περίπτωση που το ποσό των κορεσμένων και των trans λιπαρών οξέων δεν σας παρέχουν περισσότερο από το 10% της ενέργειας.

«Μειωμένο σε κορεσμένο λίπος»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο περιέχει μειωμένο κορεσμένο λίπος, και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία για το καταναλωτή, μπορεί να αναγραφεί στη συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το ποσό των κορεσμένων λιπαρών οξέων και των trans λιπαρών οξέων στο προϊόν αυτό είναι το ελάχιστο κατά 30% λιγότερο από το ποσό των κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων του πρότυπου προϊόντος και εφόσον η περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα στο προϊόν που φέρει τον ισχυρισμό, είναι ίση ή λιγότερη σε ένα παρόμοιο προϊόν.

«Ελεύθερο κορεσμένου λίπους»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο δεν περιέχει κορεσμένο λίπος, και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία, μπορεί να αναγραφεί στην συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το ποσό του κορεσμένου λίπους και των τρανς λιπαρών οξέων δεν υπερβαίνει το 0,1 γρ. κορεσμένου λίπους ανά 100 γρ ή 100 ml προϊόντος.

«Χαμηλό σε σάκχαρα»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε σάκχαρα, και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία, μπορεί να αναγραφεί στη συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το ποσό των σακχάρων που περιέχονται σε αυτό δεν υπερβαίνει τα 5 γρ. ανά 100 γρ. στερεού τροφίμου ή τα 2,5 γρ. ανά 100 ml υγρού.

«Μειωμένο σε σάκχαρα»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο είναι μειωμένο σε σάκχαρα και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία, μπορεί να αναγραφεί στην συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το ποσό της ενέργειας του προϊόντος που φέρει τον ισχυρισμό είναι ίσο ή λιγότερο από το ποσό της ενέργειας σε ένα παρόμοιο προϊόν.

«Ελεύθερο σακχάρων»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο δεν περιέχει σάκχαρα, και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία, μπορεί να αναγραφεί στη συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το ποσό των σακχάρων που περιέχονται σε αυτό δεν υπερβαίνει τα 0,5 γρ. ανά 100 γρ. ή ανά 100 ml προϊόντος.

«Χωρίς προσθήκη σακχάρων»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία, μπορεί να αναγραφεί στην συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το προϊόν δεν περιέχει οποιαδήποτε προσθήκη μονο- ή δισακχαριτών ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό που χρησιμοποιείται για τις γλυκαντικές του ιδιότητες. Αν τα σάκχαρα είναι φυσικής προέλευσης, θα πρέπει στην συσκευασία του προϊόντος να αναγράφεται το ακόλουθο: «Περιέχει φυσικά σάκχαρα».

«Χαμηλό σε νάτριο/αλάτι»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο είναι χαμηλό σε νάτριο ή αλάτι, και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία, μπορεί να αναγραφεί στην συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το ποσό του νατρίου/αλατιού που περιέχεται σε αυτό, δεν υπερβαίνει τα 0,12 γρ. ανά 100 γρ. προϊόντος. Για τα νερά, πλην των φυσικών μεταλλικών νερών που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογή της οδηγίας 80/777/EEC, οι τιμές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 2 mg νατρίου ανά 100 ml.

«Πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο είναι πολύ χαμηλό σε νάτριο ή αλάτι, και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία, μπορεί να αναγραφεί στην συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το ποσό του νατρίου/αλατιού που περιέχεται σε αυτό δεν υπερβαίνει τα 0,04 γρ. νατρίου ή την αντίστοιχη ποσότητα αλατιού, ανά 100 γρ. προϊόντος.

«Ελεύθερο νατρίου/αλατιού»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο δεν περιέχει νάτριο ή αλάτι, και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία, μπορεί να αναγραφεί στην συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το ποσό του νατρίου που περιέχεται σε αυτό, δεν υπερβαίνει τα 0,005 γρ. νατρίου, ή την αντίστοιχη ποσότητα αλατιού, ανά 100 γρ. προϊόντος.

«Χωρίς προσθήκη αλατιού»

Ένας ισχυρισμός, ότι ένα τρόφιμο δεν περιέχει προσθήκη νατρίου ή αλατιού, και κάθε παρόμοιος ισχυρισμός που έχει την ίδια σημασία, μπορεί να αναγραφεί στη συσκευασία του προϊόντος μόνο εφόσον το προϊόν δεν περιέχει καμία προσθήκη νατρίου ή αλατιού ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό, στο οποίο έχει προστεθεί νάτριο ή αλάτι και το προϊόν που φέρει τον ισχυρισμό δεν υπερβαίνει τα 0,12 γρ. νατρίου, ή την αντίστοιχη ποσότητα αλατιού, ανά 100 γρ. ή 100 ml.

Μεταφράστε σωστά και επιλέξτε υπεύθυνα τα τρόφιμα που καταναλώνετε καθημερινά!

Μην ξεχνάτε, ότι όλα τα τρόφιμα έχουν θέση σε μία ισορροπημένη διατροφή, αρκεί οι όποιες επιλογές να γίνονται με βάση την τεκμηριωμένη πληροφόρηση και την αντικειμενική αναφορά των επιστημονικά αποδεκτών δεδομένων.

Μοιραστείτε το άρθρο:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest