SuperMarketGuru.gr

Τα tricks των Super Market

Τα tricks των Super Market

Μήπως είστε από αυτούς που θεωρούν τα ψώνια στο Super Market ως μια δημιουργική και απολαυστική βόλτα του Σαββατοκύριακου;
Θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού ή ακόμη και να σας αναγκάσει να εντάξετε στην διατροφή σας τρόφιμα, λιγότερο ωφέλιμα και υγιεινά;

Πληρώνετε περισσότερο, όταν κάθεστε περισσότερη ώρα στο Super Market

Έχετε ποτέ παρατηρήσει, ότι οι διάδρομοι των Super Market μετά βίας χωράνε δύο καροτσάκια να περάσουν;
Αυτό δεν είναι τυχαίο· τα καταστήματα θέλουν να περιπλανιόμαστε στους διαδρόμους όσο πιο αργά γίνεται. Η αργή μουσική επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την κίνηση και όσες περισσότερες στάσεις κάνετε, τόσα περισσότερα πράγματα θα αγοράσετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αργή μουσική κάνει τους καταναλωτές να «πάρουν το χρόνο τους» για να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα. Η δυνατή μουσική από την άλλη, τους κάνει να κινούνται μέσα από το κατάστημα γρήγορα, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται οι πωλήσεις. Η κλασική μουσική από την άλλη, οδηγεί τους καταναλωτές να αγοράζουν πιο ακριβά εμπορεύματα.

ΤΙΡ: Προτιμήστε να ψωνίζετε, όσο είναι δυνατόν, τις μη πολυσύχναστες ώρες της ημέρας (π.χ. νωρίς το πρωί), για να μειώσετε το φαινόμενο!

Ψωνίστε με γεμάτο στομάχι

Στα περισσότερα Super Market κατά την είσοδο σας σε αυτά, αυτό που πρώτο αντικρίζετε, συνήθως κάπου κοντά στη μπροστινή πόρτα, είναι μια μεγάλη περιοχή που θυμίζει περισσότερο ανθοπωλείο, μανάβικο ή/και φούρνο. Έτσι λοιπόν τα Super Market σας υποδέχονται με μυρωδιές που αναδύονται, ενώ εσείς καταφθάνετε με άδεια καρότσια, «άδειες» αισθήσεις και τις περισσότερες φορές με άδειο στομάχι. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί σας υποδέχονται με «όλας αυτάς τας τιμάς»; Πάντως σίγουρα όχι τυχαία, αφού τα αρώματα τον λουλουδιών και τα ευφάνταστα χρώματά τους, καθώς και η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού διεγείρουν τις αισθήσεις σας, αυξάνουν την έκκριση της ντοπαμίνης και ενεργοποιούν τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων και με αυτόν τον τρόπο σας ωθούν σε παρορμητικές αγορές.

ΤΙΡ: Απολαύστε την ευχαρίστηση που σας προσφέρουν όλα τα αρώματα και οι μυρωδιές αλλά θυμηθείτε και τη λίστα σας! Ενεργοποιηθείτε, αντιληφθείτε την παγίδα και μην πέσετε σε αυτή. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι ευχάριστες περιοχές του Super Market «σας φτιάχνουν» την διάθεση και σας κάνουν πιο πρόθυμους να ξοδέψετε!

Μην αγοράζετε από όπου «πέφτει» το μάτι σας

Έχετε παρατηρήσει ποτέ, ότι οι ακριβές μάρκες προϊόντων βρίσκονται πάντα στο ύψος των ματιών στα ράφια των Super Market (eye level), ενώ οι φθηνότερες μάρκες στη κορυφή ή στο κάτω μέρος των ραφιών, όπου είναι πολύ λιγότερο ορατές. Εξαίρεση αποτελεί ο διάδρομος με τα προϊόντα για παιδιά, τα οποία είναι τοποθετημένα σε χαμηλότερο ύψος στα ράφια, ώστε να είναι ορατά στο ύψος που «πιάνει το μάτι» των μικρών καταναλωτών. Τα προϊόντα που πραγματικά το κατάστημα θέλει να αγοράζετε βρίσκονται πάντα στο ύψος των ματιών. … και να είστε σίγουροι ότι τα προϊόντα που εκτίθενται σε αυτό το επίπεδο δεν βρίσκονται εκεί με γνώμονα θρεπτικά κριτήρια!

ΤΙΡ: Αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί! Κοιτάτε πάνω και κάτω στα ράφια για να κάνετε τις καλύτερες και συμφέρουσες αγορές. Το σύμπαν ίσως όχι…  αλλά το Super Market μάλλον συνωμοτεί εναντίον σας με διάφορους τρόπους και τεχνάσματα, ώστε να σας παρασύρουν και να σας μαγνητίσουν. Αντισταθείτε!

Μοιραστείτε το άρθρο:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest