SuperMarketGuru.gr

Διατροφή με… ασφάλεια και το καλοκαίρι!

Διατροφή με… ασφάλεια και το καλοκαίρι!

Ευτυχώς, ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα, που εκτός από τα υπέροχα τρόφιμα-θησαυρούς, απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα απλόχερα κάθε καλοκαίρι. Δυστυχώς, όσο κι αν οι ώρες της παραλίας και τα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα φαντάζουν ελκυστικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τροφικών δηλητηριάσεων.

Γνωρίζατε ότι το καλοκαίρι αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά τροφικών δηλητηριάσεων; Γιατί; Συχνά οι αυξημένες θερμοκρασίας μπορούν να φέρουν αλλοιώσεις στα τρόφιμα άλλοτε σημαντικές και εμφανείς άλλοτε μικρές και ανεπαίσθητες!

Η υγρασία και η θερμοκρασία είναι 2 παράγοντες που επηρεάζουν την αλλοίωση των τροφίμων και επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών. Αύξηση της θερμοκρασίας κατά 10°C μπορεί να διπλασιάσει την ταχύτητα των αντιδράσεων που συμβαίνουν σε ένα τρόφιμο, οδηγώντας το στην αλλοίωση. Έτσι, το καλοκαίρι, με την άνοδο της θερμοκρασίας, πολλαπλασιάζεται ο ρυθμός αλλοίωσης των τροφίμων.

Ιδιαίτερα ευπαθή και ευαλλοίωτα αν δεν συντηρηθούν σωστά, είναι τα φυλλώδη λαχανικά, τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα φρέσκα φρούτα.

Τι μπορεί να προκαλέσει μια τροφική δηλητηρίαση…

Οι περισσότεροι τύποι τροφικής δηλητηρίασης προκαλούν γαστρεντερικά συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν ναυτία, πόνο στο στομάχι, έμετο, και διάρροια. Ένας βασικός κίνδυνος της τροφικής δηλητηρίασης είναι η αφυδάτωση λόγω των υγρών που αποβάλλονται από το σώμα κατά τους εμέτους και τις διάρροιες. Αυτή μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, κόπωση ακόμα και καρδιακή αρρυθμία.

Ωστόσο, ορισμένα μικρόβια όπως οι λιστέριες, τα καμπυλοβακτηρίδια, κάποιοι τύποι κολοβακτηριδίων και ορισμένοι ιοί μπορεί να προκαλέσουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, ουραιμικό σύνδρομο, ακόμη και ηπατίτιδα!

Οι λύσεις είναι στα χέρια μας… μπορούμε να αποφύγουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους που προκύπτουν κατά τη συντήρηση και τη μεταφορά των τροφίμων το καλοκαίρι ακολουθώντας ορισμένα βήματα:

Συντήρηση από… το παρελθόν!

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι είχαν βρει τρόπους για να συντηρούν τα τρόφιμα. Μέσω του παστώματος με αλάτι και της αφυδάτωσης στον ήλιο πετύχαιναν να μειώσουν το διαθέσιμο νερό για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και με τα υπόγεια κελάρια εξασφάλιζαν πιο χαμηλή θερμοκρασία.

Στη σύγχρονη εποχή, οι ψυκτικοί θάλαμοι μεγιστοποίησαν τον χρόνο συντήρησης των τροφίμων. Ωστόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τα τρόφιμα του ψυγείου. Συνηθίζετε να τοποθετείτε το γάλα και τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου; Όταν αυτή ανοιγοκλείνει, τα τρόφιμα δέχονται μεγάλες θερμικές μεταβολές με αποτέλεσμα το σημείο αυτό να μην αποτελεί το καταλληλότερο για ευαίσθητα τρόφιμα όπως αυτά που αναφέραμε. Αντ’ αυτού μπορείτε να τοποθετήσετε τους χυμούς και τα ποτά στη θέση αυτή. Υπάρχουν ειδικοί χώροι στους οποίους αποθηκεύονται κάποια τρόφιμα μέσα στο ψυγείο, όπως συμβαίνει για τα λαχανικά, τα φρούτα και τα αυγά. Οι τροφές δεν πρέπει να παραμένουν εκτός ψυγείου πάνω από 1 ώρα, ενώ, όταν διαπιστώσουμε ότι είναι αλλοιωμένες θα πρέπει να τις απομακρύνουμε. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι συνθήκες αποθήκευσης και η ημερομηνία λήξης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Τρόφιμα στις διακοπές 

Συνηθίζετε να παίρνετε φρούτα και λαχανικά μαζί σας στην παραλία; Κάντε το πράξη με… ασφάλεια! Χρησιμοποιήστε ειδικά ισοθερμικά ψυγεία με παγοκύστες για να διατηρούν τα τρόφιμα αυτά αναλλοίωτα αλλά και δροσερά.

Μπορείτε επίσης να έχετε μαζί σας τρόφιμα που δεν απαιτούν ψύξη, όπως ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης χωρίς σοκολάτα καθώς εύκολα μπορεί να αλλοιωθεί από τη θερμοκρασία.

Μην πέσετε στην παγίδα των beach bar

Επιλέξτε καταστήματα που γνωρίζετε ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων. Αν θέλετε να καταναλώσετε κάποιο έτοιμο σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες) βεβαιωθείτε ότι αυτό διατηρείται στο ψυγείο ή έστω όταν φθάσει στα χέρια σας ελέγξτε εάν είναι δροσερό. Ομοίως, οι σαλάτες, που διατίθενται σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες. Τα ψυγεία με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο αλλά να διατηρούνται στην κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7°C). Είναι πιο ασφαλές να προτιμήσετε ροφήματα που διατηρούνται σε γυάλινες συσκευασίες και έχουν αποφύγει την αλλοίωση του πλαστικού σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έτοιμα snacks όπως τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ είναι σημαντικό να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C, να είναι, δηλαδή πολύ ζεστά. Επιπλέον, τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα. Αν τελικά τα μαγειρεμένα τρόφιμα και τα διάφορα είδη γαλακτοκομικών ή αλιευμάτων, δεν καταναλωθούν μέσα σε 2 ώρες από την αγορά τους και δε διατηρηθούν στο ψυγείο, θα πρέπει να πετιούνται.

Δώστε προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνετε το καλοκαίρι για να αποφύγετε τις κακοτοπιές και να χαρείτε με ασφάλεια τη δροσιά της θάλασσας.

Καλά μπάνια!

Μοιραστείτε το άρθρο:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest